Curs d'Autoestima a Reus.“Em faig fàstic a mi mateixa per ser com sóc, tan contradictòria i sempre amb pensaments negatius que no em deixen tranquil·la”

“Només em faltaven aquests cabellots per sentir-me més malament”

Aquestes frases van ser escrites per una persona al principi del seu procés terapèutic, al llegir-les una de les primeres coses que et planteges és com una persona pot arribar a agredir-se d’aquesta manera, a descomptar-se i a limitar-se la possibilitat d’un futur saludable.

La resposta a aquestes preguntes està relacionada amb aprenentatges primerencs que condicionen el pensament de la persona, creant-li un esquema mental (creença) en el qual no es creu mereixedora de rebre afecte de les persones que l’envolten. Aquesta carència sistemàtica d’afecte, de carícies, de reconeixement, d’AMOR, farà que progressivament es consolidi aquesta creença. Si la persona no rep, no troba o no cerca carícies positives, buscarà de negatives, és a dir, que establirà patrons de relació amb els altres basats en l’agressió i la desqualificació pròpia, la qual cosa reafirmarà aquest guió de funcionament.

L’autoestima podríem definir-la com la percepció subjectiva del propi valor que es té com a persona, i aquesta percepció està mediatitzada pel grau de carícies que rebem de les persones emocionalment significatives per a nosaltres.

Si no rebem prou carícies, la nostra autoestima disminuirà, així com també ho farà la seguretat pròpia, grau de motivació, interessos i objectius vitals, tancant-se així un bucle de difícil sortida.


 

 

 


Un espai i un temps per aprendre a estimar-te.

 

Els passos per trencar amb aquest bucle, és a dir, per iniciar el procés de guarició són els següents:

- Voler canviar.

- Prendre consciència de la màscara i el rol dins del joc.

- Reconnectar-se amb el propi ésser.

- Cercar les creences desadaptatives.

- Aprendre noves estratègies de maneig i recursos.

- Tancar històries pendents i perdonar.

- Aprendre a estimar (a donar, a rebre i a demanar).

 

 


Carles Romero Martínez i Olga Villena Fresquet

977 34 33 00 

info@nouespiral.org